Lever för liv – Krister Höckerstedt om sina vägval i samtal med Mardy Lindqvist är titeln på boken om levertransplantationspionjären Krister Höckerstedt.
I åratal ledde han kliniken för transplantationer och leverkirurgi vid Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors och var den som planerade och utförde den första levertransplantationen i Finland år 1982, som också var den första i Norden. Sedan dess har över 1300 finländare fått en ny lever och otaliga tilläggsår. Och i takt med att leverkunnandet ökat har möjligheterna att operera också andra patienter med sjukdomar i levern dramatiskt förbättrats.
Höckerstedt har alltså unik erfarenhet av en medicinsk sektor som de senaste decennierna radikalt har förbättrat prognosen för en stor grupp människor, personer som det tidigare inte fanns någon räddning för. Åren 2002–2010 var han svenskspråkig professor i kirurgi vid Helsingfors universitet. Själv har han också varit med om att bygga upp det viktiga organbytessamarbetet i Norden.
Om allt det här berättar han entusiastiskt och målande, humoristiskt och lättfattligt. Men han har också en stridbar sida. På 1990-talet var han till exempel förgrundsfigur i kampen för att bevara då nedläggningshotade ”Kirran” och han talar även öppet om intrigmakeri i sjukhuskulisserna. Lägg till att han haft insyn i hur mindre nogräknade länder bedriver kriminell organhandel.
Egentligen blev han läkare mot alla odds, eftersom han hade gått språklinjen i Norsen. Den beslutsamhet som han visade medan han stormläste för inträdesförhören till medicinska fakulteten har också färgat mycket annat i hans liv.
Böckerna är signerade.
Andra upplagan, 2018. Boken är utgiven av Finska Vetenskaps-Societeten. Efter köpet kan du hämta boken på Alumföreningens kontor. Se här vilka tider.